Noticies

Neix UNEMADERA, la Unió d'Empreses de la Fusta i el Moble, per impulsar la competitivitat i sostenibilitat del sector

  • UNEMADERA

Agrupa 16 organitzacions territorials i subsectorials de tot l'Estat Espanyol

La nova associació està oberta a la incorporació de noves organitzacions, interessades en integrar-se en la nova patronal.

 

Organitzacions patronals i empreses de la indústria de la fusta i el moble acaben de constituir UNEMADERA, Unió Empresarial de la Fusta i el Moble que neix amb l'objectiu de millorar la competitivitat de les empreses i defensar sostenibilitat del sector. La primera Assemblea General es va celebrar el 30 de juny, a la seu del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA).

Aquesta nova entitat empresarial compta amb una àmplia representativitat del sector, ja que agrupa un total de 16 organitzacions territorials i subsectorials. Entre els seus associats es troben les següents associacions territorials:

ACEMM (Cantàbria), AEMCM (Castella la Manxa), ADEMAN (Navarra), ASMADERA (Astúries), CAEMA (Aragó), CECOMADERA (Còrdova), CEMCAL (Castella i Lleó), Habic (País Basc), CONFEMADERA GALÍCIA, CONFEDERACIÓ CATALANA DE LA FUSTA (Catalunya), i FEMAMM (Madrid).

A més, abasta a les següents organitzacions subsectorials: AEIM (Comerç i Indústria), ANFTA (tauler aglomerat), AEFCON (tauler contraxapat), FEDEMCO (Envàs) i FEIM (Indústria).

Així mateix, van participar en l'Assemblea General, com a convidats, diverses associacions tant territorials com sectorials que van mostrar el seu interès en integrar-se en la nova patronal.

La nova organització compta amb el vistiplau del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que té com un dels seus objectius de Política Forestal, promoure l'ús de la fusta com a material sostenible.

UNEMADERA afronta aquesta nova etapa amb il·lusió, tractant de respondre als reptes del sector de la fusta i el moble, amb eficàcia, transparència i professionalitat. Entre les primeres tasques que haurà d'emprendre es troba la negociació del nou conveni col·lectiu estatal de la fusta i el moble.

A més, es troben entre les seves prioritats la representativitat del sector davant les administracions públiques, tant a nivell estatal com europeu, autonòmic i local. Així mateix, es destaca la interlocució davant la Unió Europea donada la rellevància de la normativa que sorgeix des de Brussel·les, com el Reglament Europeu de la Fusta (EUTR).

 

En aquesta primera etapa de constitució, UNEMADERA ha escollit al gallec Elier Ojea president i a Ramon Gabarró com a vicepresident, en representació de la CONFEDERACIÓ CATALANA DE LA FUSTA. S'ha constituït també un Comitè Executiu Provisional, compost per 7 persones més, que representen els diferents territoris i activitats industrials.

 

El president en funcions de Unemadera, Elier Ojea va explicar que "l'organització estarà al servei de les necessitats de les empreses per contribuir al desenvolupament del millor entorn econòmic i social en què desenvolupar la seva activitat". A més, ha destacat que Unemadera "fomentarà la integració i la participació de totes les organitzacions vinculades a la cadena de valor de la fusta a Espanya".

La indústria de la fusta i el moble a Espanya.

La indústria de la fusta i el moble d'Espanya va tancar 2014 amb 24.397 empreses, el que representa el 1,7% del teixit industrial espanyol, i més de 146.000 llocs de treball (font: REGCON 2014). Les activitats industrials de transformació de la fusta (com serrat o fusta tècnica) sumen 11.095 empreses i la fabricació de moble 13.302.

L'última dada disponible de 2013 sobre la xifra de negoci indica que el sector va arribar als 9.645.000 d'euros. D'ells, 5.117 procedeixen de l'activitat industrial de la transformació de la fusta i 4.527 de la fabricació de moble.

En 2014, les exportacions de la indústria espanyola de la fusta i el moble van ascendir a 2.902,3 milions d'euros, cosa que representa un creixement del 5,5% respecte a l'any 2013.

 

 

[...]
Carregant...