Noticies

Jornada: Impuls a la compra de proximitat i valorització del suro català

Dissabte, 23 de maig de 2015
  • Foto jornada suro1

23 de maig a Santa Coloma de Farners

La valorització del suro català centra la taula-debat posterior a l'Assemblea de la Cooperativa Serveis Forestals

 

Amb l'objectiu de promocionar i difondre el bon estat del sector surer català, el passat dissabte 23 de maig va tenir lloc la taula-debat «Impuls a la compra de proximitat i valorització del suro català» a l'Escola de Capacitació Agrària Forestal “Casa Xifra” de Santa Coloma de Farners.


La sessió va comptar amb tres ponències a l'entorn de la temàtica central. La primera, «Promoció del producte local de proximitat», va anar a càrrec de Juan Luís Abián, representant de l'Associació Promotora de la Certificació Forestal - PEFC Catalunya, qui va fer una breu pinzellada sobre la creació de la Marca de garantia de CATFOREST-producte forestal Catalunya. Es tracta d'un element promocional conjunt, iniciativa del sector forestal català, que té la finalitat de permetre identificar els productes forestals dels boscos de Catalunya en el mercat, amb garantia de sostenibilitat, proximitat i qualitat. Abián va explicar que en aquests moments acull «fusta estructural, fusta serrada, estella, pèl·let, llenya i briquetes», alhora que va explicar que es pretén «potenciar els circuits de baixa petjada de carboni».

 

«Caracterització del suro català i experiències amb la indústria local» va ser el títol de la segona ponència, que va ser dictada per Albert Hereu, director de l'Institut Català del Suro, i per Roser Mundet, enginyera forestal del Consorci Forestal de Catalunya. Mundet va iniciar el seu torn explicant les característiques del suro de Catalunya, afirmant que «els boscos catalans produeixen un 2% de la producció mundial» així com que «els boscos amb més pendent, major densitat d'arbrat i de clima més extrem donen com a conseqüència un suro de major densitat». També va destacar que la indústria de taps concentra més del 95% de la facturació global del sector.


Per la seva banda, Hereu va explicar que els resultats preliminars dels estudis realitzats per l'Institut Català del Suro conclouen que el suro català «compleix els estandars i les característiques exigides pel mercat, tant pel que fa als paràmetres físics, com als sensorials i als nivells de TCA», entre d'altres aspectes. Alhora, va fer una referència al Pla Estratègic de l’ICSuro, que aposta de forma clara i decidida per incrementar la col·laboració entre la indústria i els productors locals de suro. “Gran part de la indústria i l’institut han viscut d’esquena al bosc» va afirmar Hereu, qui va afegir que «això és quelcom que no té sentit, ja que faltarà suro». «És una necessitat per a tots», va sentenciar.


Finalment, el president de Quality Suber SL i del Consorci Forestal de Catalunya, Rosendo Castelló, va pronunciar la ponència titulada «L'experiència de QUALITY SUBER, SL en la valorització i comercialització de suro català», fent un repàs de les principals fites i reptes d'aquesta nova empresa que, nascuda amb un plantejament equivalent al d’una cooperativa de productors agraris” té per objectiu millorar el procés de compra, preparació i comercialització del suro dels boscos de Catalunya. Castelló va explicar que, com a novetat, QS disposa des d’aquesta campanya d’una planta de preparació i bullit que permetrà fer créixer el mercat i treure el màxim valor del suro català. Això gracies a la possibilitat d’oferir un producte ja preparat i amb les garanties que demanden els clients més exigents. 

 

Informació vía: Cooperativa dels Serveis Forestals del CFC
 

  • Foto jornada suro2
  • Foto jornada suro
[...]
Carregant...